Overstappen naar een andere accountant of administratiekantoor? Dit is wat je moet weten

Overstappen van accountant, administratiekantoor of boekhouder doe je echt niet zomaar. Wij begrijpen als geen ander dat dit een cruciale leverancier is waar jij de belangrijkste financiële informatie in beheer hebt gegeven.

Je vertrouwt op hem of haar, ondanks dat je wellicht merkt dat er niet proactief met je financiën wordt omgegaan. Vaak is de administratie niet altijd bijgewerkt en moet er rond de btw-aangifte nog van alles gebeuren. Tijdens het jaarwerk ben je dan nog allerlei informatie aan het opvragen vanuit het vorige boekjaar.

Maar overstappen naar een ander kantoor is een grote stap. Daarom leggen we graag uit wat er komt kijken bij een overstap naar 3AP BV.

Waar Moet je op Letten als je Overstapt?

Bij het overstappen naar een nieuwe accountant of administratiekantoor zijn er enkele belangrijke zaken waar je op moet letten om een soepele overgang te garanderen:

 • Documentatie: Zorg dat je alle benodigde documenten en administratieve gegevens van je huidige boekhouder verzamelt en beschikbaar hebt.
 • Communicatie: Informeer je huidige boekhouder tijdig over de overstap en zorg voor goede communicatie tussen alle betrokken partijen.
 • Overdrachtstermijnen: Houd rekening met eventuele opzeg- en overdrachtstermijnen bij je huidige boekhouder of administratiekantoor.
 • Kosten: Wees je bewust van eventuele extra kosten die gepaard gaan met de overgang, zoals de verwerking van administratie met terugwerkende kracht.
 • Contracten en afspraken: Controleer de contracten en afspraken met je nieuwe accountant om verrassingen te voorkomen.
 • Software en systemen: Zorg dat je nieuwe boekhouder werkt met de software en systemen die voor jouw bedrijf het meest geschikt zijn.

Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat de overstap naar een nieuwe accountant of administratiekantoor zo soepel mogelijk verloopt.

Overstappen per 1 januari

Het handigst is om over te stappen per de 1e van het nieuwe jaar. Dit heeft verschillende voordelen:

 • Het oude kantoor sluit het boekjaar af.
 • Wij starten een nieuwe administratie vanaf 1 januari.
 • We openen de benodigde accounts en e-mailadressen zodat inkoopfacturen vanaf de start goed verwerkt kunnen worden.
 • Verkoopfacturen kunnen via WeFact worden verwerkt, dat automatisch synchroniseert met het boekhoudpakket.

Het grote voordeel voor jou als klant is dat je niet meer zelf hoeft te boekhouden. Wij zorgen voor een goede verwerking van de administratie en geven je inzicht in de exploitatie van je bedrijf, zodat jij je kunt richten op de groei van je onderneming. Hiervoor hebben we een handig dashboard ontwikkeld dat op één scherm alle relevante informatie toont.


Tussentijds Overstappen

Hoewel de voorkeur uitgaat naar een overstap per 1 januari, is tussentijds overstappen ook mogelijk. Hierbij zijn er enkele aandachtspunten:

 • Start op elk moment: We kunnen in principe op ieder moment starten met je administratie.
 • Geheel boekjaar administreren: Bij voorkeur administreren we een geheel boekjaar, wat betekent dat we de administratie met terugwerkende kracht vanaf 1 januari gaan voeren. Dit vraagt om een extra investering van jouw kant, omdat je de administratie opnieuw moet verzamelen en wij er extra werk aan hebben. Daarom rekenen we het gehele jaartarief door.
 • Overstap in het eerste half jaar: In dit geval werken we de administratie met terugwerkende kracht bij naar 1 januari.
 • Overstap in de tweede helft van het jaar: We adviseren om je huidige boekhouder het jaar af te laten maken. Mocht dit niet lukken, dan kunnen we op basis van de kolommenbalans en een steekproef over het eerste halfjaar alsnog de administratie overnemen.

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen over het overstappen? Plan dan een kennismakingsgesprek met ons in. We bespreken graag al je vragen en twijfels en helpen je bij een soepele overgang naar 3AP BV.