Inzicht en daardoor groei!

Angst voor de weegschaal... Je herkent wellicht dit voorbeeld. Ik durfde al langere tijd niet op de weegschaal te staan, want ik weet dat ik te zwaar bent. In m’n hoofd had ik dus al wel het inzicht, maar ik durfde niet de confrontatie met mezelf aan om onder ogen te zien hoe de weegschaal daadwerkelijk zou uitslaan.

Inspiratie tijdens de vakantie

Ik sprak in de voorjaarsvakantie mijn zwager en die was al een aantal kilo’s afgevallen. Ik vroeg hem, hoe krijg je dat voor elkaar? Hij uitgelegd welke methode hij gebruikte en heel verrassend dat was eigenlijk een hele eenvoudige methode. Inzicht creëren door aan de ene kant op de weegschaal te gaan staan en aan de andere kant en inzicht te creëren door bij te houden wat je per dag consumeert.

Eenvoudige, maar doelmatige methode

He dat lijkt me wel wat, geen diëten of voorgeschreven recepten maar gewoon eten en drinken wat je wil eten. 2 randvoorwaarden: Randvoorwaarde 1: 1x per week op de weegschaal en de uitkomsten daarvan onder ogen zien en randvoorwaarde 2: registreren wat je eet en daarmee eerlijk zijn naar jezelf.

Belang van een sparringpartner

Wacht, zei ik tegen m’n zwager, ik vind het wel belangrijk om een sparringpartner te hebben die 1x per week gewoon even vraagt. Hoe gaat het, lukt het, kan ik nog ergens mee helpen…

De resultaten…

Ik kan je vertellen het heeft echt resultaat. Het inzicht dat ik veel te zwaar was is bevestigd, maar door op je eetpatronen te letten lukt het ook om daadwerkelijk minder calorieën tot me te nemen. Het resultaat na 12 weken!! Ruim 18 kg afgevallen. Ben ik er nu….nee we gaan rustig in hetzelfde tempo verder, want ik voel me fitter, meer energie en ik ben nog niet op m’n streefgewicht ofwel op m’n einddoel.

Wat is het moraal van dit verhaal…

Als ondernemer kan je inzicht hebben in je hoofd, waarbij je op basis van je bankrekening gedachten hebt over hoe je onderneming presteert. Je kijkt af en toe naar je bankrekening en je denkt wellicht eind van het 1e kwartaal, het gaat best aardig… o. ja, maar ik moet de BTW en de loonheffingen nog betalen, weg goede gevoel…

Het belang van inzicht voor iedere onderneming!!

Inzicht creëren is cruciaal voor ieder onderneming. Inzicht gaat verder dan het kijken naar je bankrekening en zelf bedenken hoe je er financieel voorstaat.

Wat is financieel inzicht?

Maar wat is inzicht in onze optiek? Inzicht creëren we door te zorgen dat het financieel administratief proces strak wordt gestroomlijnd. Inkoopfacturen zo spoedig als mogelijk geboekt in de administratie. Verkoopfacturen staan direct in de administratie. De banken worden minimaal wekelijk verwerkt. Maar dan heb je toch nog geen inzicht, hoor ik een ondernemer zuchten en dat klopt. Op basis van deze verwerkingsprocedure ontsluiten we de data in een mooi dashboard waardoor je kan zien hoe je er realtime er financieel voor staat. Hoeveel geld je moet reserveren voor de BTW en voor de VPB of IB.

De rol van de financiële sparringpartner

In mijn verhaal had ik nog een heel belangrijk element, nl. de sparringpartner. Ik denk dat die cruciaal is om financieel gezond te ondernemen. Creëer inzicht, registreer je administratie tijdig en volledig, maar zoek ook een goede sparringpartner om het financiële inzicht te duiden en verbeteringen door te voeren en om uit te dagen om je bedrijfsdoelen, maar ook je financiële doelen te realiseren op basis van je strategisch plan.

Wil jij ook samenwerken?

Verlang jij ook naar financieel inzicht in je onderneming op basis van feiten, plan dan gerust een afspraak in met ons om een mogelijke samenwerking te verkennen…