Geen verrassingen: wat je ziet is wat je betaalt

Heb je ook wel eens te maken gehad met onverwachte kosten die je begroting in de war schoppen? Het kan een uitdaging zijn om duidelijkheid te scheppen over de prijzen die je hanteert, vooral als het gaat om het vermelden van BTW aan particulieren. In dit artikel geef ik je een overzicht van de wettelijke vereisten rondom het tonen van prijzen inclusief of exclusief BTW aan consumenten.

Wettelijke Vereisten voor Prijsvermelding

Om te beginnen, laat me je wat achtergrond geven over hoe prijzen inclusief of exclusief BTW getoond moeten worden aan particulieren. Volgens de Wet Omzetbelasting (artikel 38) is het voor ondernemers verboden om aan particulieren prijzen te tonen waarbij de BTW niet inbegrepen is. Dit betekent dat alle prijzen die aan consumenten worden getoond, inclusief BTW moeten zijn.

Geen Uitzonderingen voor Bedrijven

Er zijn geen uitzonderingen op deze regel, zelfs niet voor bedrijven die voornamelijk aan andere bedrijven verkopen. Als een particulier klant wordt, moeten de prijzen inclusief BTW worden vermeld. Dit is om misverstanden bij de consument te voorkomen, die moet kunnen zien wat het totale bedrag is dat hij zal moeten betalen, zonder zelf berekeningen te moeten maken.

Specifieke Regels voor Kleine Ondernemers

Voor kleine ondernemers die onder de kleineondernemersregeling (KOR) vallen en daardoor vrijgesteld zijn van BTW, geldt dat zij dit duidelijk op hun facturen vermelden. Hierdoor wordt de vraag of een prijs inclusief of exclusief BTW is, overbodig.

Samengevat

Samenvattend: Als particulier heb je het recht om een duidelijk beeld te hebben van de kosten, inclusief BTW. Dit is niet alleen een wettelijke eis, maar beschermt ook de consument tegen mogelijke verwarring en misleiding.